Betaglukany jsou schopné vázat se na specifické receptory imunitních buněk. Zároveň ale díky své struktuře dokáží v zažívacím traktu fungovat jako vlákniny. Obě formy betaglukanu, rozpustné i nerozpustné, mohou interagovat s lipidy a žlučovými kyselinami a tím snižovat hladiny cholesterolu. Díky tomu je možné, že budou fungovat jako nová terapeutická možnost pro léčbu pacientů trpících vysokým cholesterolem.
Proč je důležité mít zdravý cholesterol
Vysoké hladiny cholesterolu jsou jedním z hlavních rizik kardiovaskulárních onemocnění. I když lékařská věda učinila velké pokroky, stále pokračuje hledání nových metod jak vysoké hladiny cholesterolu léčit. Současné metody jsou účinné, ale často mají nepříjemné vedlejší účinky.
Podpora zdravého srdce
Kardiovaskulární choroby jsou v současné době celosvětově nebezpečnější onemocnění nežli rakovina. Vedle zdravé výživy a redukce váhy je snižování hladiny cholesterolu nejdůležitějším krokem k podpoře zdravých srdečních funkcí. Současná léčba upřednostňuje statiny, ale použití betaglukanů může poskytnout nový mechanismus akce, neboť zatímco statiny blokují aktivitu enzymů zodpovědných za tvorbu cholesterolu, betaglukany nabízejí mnohem fyziologičtější přístup k balancování hladiny cholesterolu.
Autor článku: Prof. Dr. Václav Větvička, Ph.D.
Seznam základních citací
Harland, J.I.: Food combinations for cholesterol lowering. Nutr. Res. Rev. 25:249–266, 2012.
Ho, H.V., Sievenpiper, J.L., Zurbau, A., Blanco Mejia, S., Jovanovski, E., Au-Yeung, F., Jenkins, A.L., Vuksan, V.: The effect of oat β-glucan on LDL-cholesterol, non-HDL-cholesterol and apoB for CVD risk reduction: A systematic review and meta-analysis of randomized-controlled trials. Br. J. Nutr. 116:1369–1382, 2016.
Větvička, V., Větvičková, J.: Effects of yeast-derived beta-glucans on blood cholesterol and macrophage functionality. J. Immunotoxicol. 6:30–35, 2009.
Novák, M., Větvička, V.: Beta-glucans, history, and the present: Immunomodulatory aspects and mechanisms of action. J. Immunotoxicol. 5:47–57, 2008.
Keogh, G.F., Cooper, G.J., Mulvey, T.B., McArdle, B.H., Coles, G.D., Monro, J.A., et al.: Randomized controlled crossover study of the effect of a highly beta-glucan-enriched barley on cardiovascular disease risk factors in mildly hypercholesterolemic men. Am. J. Clin. Nutr. 78:711-718, 2003.
Šíma, P., Vannucci, L., Větvička, V.: β-glucans and cholesterol (Review). Int. J. Mol. Med. 41: 1799-1808, 2018.