Co je to betaglukan?

Betaglukany patří do skupiny biologicky aktivních látek souhrnně nazývaných „imunomodulátory“. V přírodě je nalezneme jako strukturální složky buněčných stěn kvasinek, hub, řas a obilí. Chemicky se jedná o polymery glukózy, kterou také známe pod označením hroznový cukr a která tvoří polovinu běžného cukru sacharózy. Nicméně betaglukan není sladký a ani nezvyšuje glykemický index.

co-je-to-betaglukan

Proč jsou betaglukany důležité?

Závažné choroby jako je třeba rakovina nebo infekční choroby jsou i přes obrovskou pozornost lékařů stále významným problémem, jak nás o tom přesvědčila i nedávná covidová pandémie. Je jasné, že přes veškerou snahu a peníze nedokáže součásná medicína držet krok. Je jasné, že rychlost našeho vyléčení do značné míry závisí na plně funkčním imunitním systému. Ten je ale probíhající chorobou vyčerpán, takže potřebuje podporu. A právě to je role betaglukanu – postaví nám imunitu do pozoru. Imunitní systém si totiž můžeme představit jako armádu buněk, bránících naše tělo. Betaglukan pak pro tuto armádu vyhlásí pohotovost.

Vedle podpory imunitního systému je zde ale i další úloha: Výrazné změny životního stylu a stravování přinášejí významné a často nevratné změny vedoucí k několikanásobnému zhoršování zdravotního stavu. Betaglukany se uplatňují při udržování „přátelských“ bakterií ve střevech a tím pomáhají udržovat optimální hladinu mikrobiomu. Hlavním mechanismem účinku je skutečnost, že betaglukany jsou rychle fermentovány bakteriemi intestinální mikroflóry a tím podporují růst bakterií a produkci kyseliny mléčné. Dalším účinkem je potom zvýšení adhese bakterií k enterocytům.

Jak betaglukany působí v těle?

Potom, co se betaglukan dostane do tělního oběhu, začne se vázat na specifické receptory na membráně buněk. Tato vazba funguje jako systém zámek a klíč, protože na tyto receptory se nemůže navázat nic jiného nežli betaglukan. A právě touto vazbou se dotyčná buňka převede do aktivovaného stavu a bude schopná mnohem lépe ničit bakterie nebo třeba rakovinné buňky. A protože receptory pro betaglukany jsou na mnoha typech biologicky důležitých buněk, je působení betaglukanů tak rychlé a tak širokospektré. Proto také betaglukany ovlivňují nejen imunitní systém, ale také snižují cholesterol, chrání naše střevo nebo pomáhají snižovat stres.

Kde najdeme betaglukany?

Jak již bylo v úvodu naznačeno, betaglukany se nejvíce izolují z pekařských kvasnic Saccharomyces cerevisiae a z nejrůznějších hub. Hlavní důvody jsou dostupnost materiálu a tradice, neboť západní civilizace tradičně využívala kvasnice, zatímco východní civilizace se zaměřovala především na houby. V poslední době se zájem výzkumníků zaměřuje i na betaglukany získávané z nejrůznějších řas, neboť nové způsoby izolace nabízejí možnost přípravy betaglukanů o vyšší čistotě.

Betaglukany jsou nejvhodnějším prostředkem pro doplnění stravy, musíme je ale konzumovat v přečištěné formě. Rozemletý prášek z hub nebo kvasnic stačit nebude, protože naše tělo si z čistých buněčných stěn bohužel izolovat betaglukan nedokáže. Kdyby tomu tak bylo, byli by Češi s jejich láskou ke sbírání hub asi tím nejzdravějším národem na světě.

Autor článku: Prof. Dr. Václav Větvička, Ph.D.

Seznam základních citací

Hong, F., Hansen, R. D., Yan, J., Allendorf, D. J., Baran, J. T., Ostroff, G. R., Ross, G. D.: β-Glucan functions as an adjuvant for monoclonal antibody immunotherapy by recruiting tumoricidal granulocytes as killer cells. Cancer Res., 63: 9023-9031, 2003.

Kogan, G. (1-3,1-6)-β-D-glucans of yeast and fungi and their biological activity. In: Studies in Natural Products Chemistry, Vol. 23, Ed. Atta-ur-Rahman, Elsevier, Amsterdam, p. 107, 2000.

Mantovani, M. S., Bellini, M. F., Angeli, J. P. F., Oliveira, R. J., Silva, A. F., Ribeiro, L. R.: β-Glucans in promoting health: prevention against mutation and cancer. Mut. Res.,  2007.

Novák, M., Větvička, V.: Beta-glucans, history, and the present: Immunomodulatory aspects and mechanisms of action. J. Immunotoxicol., 5: 47-57, 2008. 

Ross, G. D., Větvička, V.: CR3 (CD11b/CD18): A phagocyte and NK cell membrane receptor with multiple ligand specificities and functions. Clin. Exp. Immunol., 92: 181-184, 1993. 

Větvička V., Větvičková, J.: An evaluation of the immunological activities of commercially available β1,3-glucans. J. American Nutr. Assoc., 10: 25-31, 2007.